Duitse bunkers definitief beschermd als monument.

Geplaatst op 20/06/2018

Twintig daarvan staan in Assenede.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois heeft 20 Duitse bunkers in onze gemeente definitief beschermd . Het gaat om bunkers die deel uitmaken van de befaamde Hollandstellung, een Duitse bunkerstelling uit Wereldoorlog I.

In 2015 werden eerder al 51 bunkers tussen Evergem en Beveren van diezelfde stelling beschermd als monument. Vandaag volgen er na een waarderend onderzoek mogelijk nog eens 47. Twintig daarvan staan in Assenede. “Van de elf bunkergehelen die voorlopig beschermd worden zijn er drie bunkergehelen die een aanvulling vormen bij het beschermingsdossier 2015: ze vervolledigen de cluster bunkers van de landmacht op grondgebied Evergem”, klinkt het bij Vlaanderen.  In onze gemeente gaat het om twee kleine posten van de 'Vorstellung' in Assenede, bunkers van de eerste lijn van de 'Hauptstellung' in Oosteeklo en  een concentratie bunkers in de buurt van de Heide in Oosteeklo.

Hollandstellung

De Hollandstellung moest in de Eerste Wereldoorlog verhinderen dat er aan de grens met Nederland een tweede front ontstond. Nederland was neutraal en de Duitsers vreesden dat de vijand via die weg ging aanvallen. Er is evenwel nooit gevochten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de bunkers wel gebruikt. De lijst omvat niet alle nog bestaande bunkers, maar wel de voornaamste. Dit biedt mogelijkheden om er bijvoorbeeld in 2018 erfgoedwandelingen te organiseren. En de bescherming is ook goed nieuws voor de vleermuizenpopulaties die er wonen.

De bunkers zijn te bewonderen in de Oosthoek, Stroomstraat, Rijkestraat, Westakkerstraat, Ledestraat, Heide, Abdijstraat, Molenhoek en Spiegelstraat.

Info: Communicatiedienst, 09 341 95 97, communicatie@assenede.be

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies