Brandgevaar door droogte.

Geplaatst op 04/07/2018

Dringende oproep brandweer.

Door de aanhoudende droogte en warmte is er een verhoogde kans op brandgevaar. In de Oost-Vlaamse natuurgebieden is brandfase geel van kracht. Brandweerzone Centrum vraagt de gemeenten van de zone dan ook om extra alert en voorzichtig te zijn. We lijsten enkele aandachtspunten op.

Een kampvuur maken is wettelijk verboden. Op een openbaar domein kan dit toegelaten worden als de gemeente hiervoor een vergunning aflevert. Gezien de droogte is het meer dan raadzaam om dit te verbieden.

 

De brandweer adviseert ook om barbecueën op openbaar domein te verbieden en hiervoor geen vergunningen af te leveren. Ook voor het barbecueën op privaat terrein is het raadzaam om enkele tips van de brandweer te onthouden:

 

·         Barbecue op een vlakke ondergrond, op een windvrije plaats en niet in de buurt van struiken of bomen

·         Gebruik nooit methanol, benzine, brandpasta of petroleum als aanmaakmiddel

·         Barbecue je met gas? Controleer de datum op de gasfles en kijk na of de gasslang geen gaatjes heeft

·         Hou water uit de buurt van een elektrische barbecue

·         Pas op met licht ontvlambare kleren in de buurt van een barbecue

·         Zet een emmer droog zand of een blustoestel klaar om indien nodig te blussen

In bossen, parken en natuurgebieden roepen we de bevolking op om op te letten met sigaretten, glazen flessen en scherven. Wie vuur of rook ziet, moet snel 112 bellen. Deze informatie kunt u eventueel ook communiceren via uw kanalen.

 

Voor meer info kunt u terecht bij majoor Marc Baekelant (Directeur Noodplanning), via marc.baekelant@brandweerzonecentrum.be of 09/268.88.06.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies