Verlies EID of Kids-ID?

Geplaatst op 04/07/2018

Wat moet je doen?

Wanneer u uw elektronische identiteitskaart (EID) of Kids-ID verliest, dien je daarvan onmiddellijk aangifte te doen.

Vanaf 1 juli gelden nieuwe regels. We zetten ze even voor u op een rij.

  • Wanneer een burger het verlies, de diefstal of de vernietiging van de identiteitskaart komt melden, wordt de elektronische functie van de identiteitskaart nog steeds onmiddellijk ingetrokken, waarna de verloren, gestolen of vernielde kaart meteen wordt geannuleerd en de procedure voor een nieuwe eID wordt gestart.
  • Wordt de kaart teruggevonden nadat ze werd vernieuwd, moet ze worden ingeleverd bij het gemeentebestuur. Een burger mag nooit houder zijn van meer dan één identiteitskaart.

De nieuwe regeling bij verloren, gestolen of vernietigd Kids-ID is gelijkaardig: de elektronische functie van de Kids-ID wordt ingetrokken en de kaart wordt geannuleerd. Aangezien de Kids-ID wordt afgegeven op aanvraag voorziet het KB niet dat de procedure voor een nieuwe Kids-ID onmiddellijk moet worden gestart.

Deze maatregelen dragen bij tot de strijd tegen de identiteitsfraude, en vormen een administratieve vereenvoudiging voor de gemeenten.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies