Tapijt van Assenede is exact vier jaar oud

Geplaatst op 23/10/2019

“Tegen 2021 moet het klaar kunnen zijn”

Tapijt van Assenede is exact vier jaar oud: “Tegen 2021 moet het klaar kunnen zijn”

Honderd meter lange tapijt wil het 750 jaar oude liefdesverhaal van Floris en de Blancefloer uitbeelden

Exact vier jaar geleden gaven tientallen notabelen, waaronder het schepencollege van de gemeente Assenede, de eerste steek voor het befaamde Tapijt van Assenede. Ter gelegenheid van die verjaardag bracht het college een bezoek aan de borduursters. Eenmaal klaar moet het meer dan honderd meter lange tapijt het 750 jaar oude liefdesverhaal van Floris en de Blancefloer uitbeelden. Het tapijt is vier jaar later voor drie kwart afgewerkt. Tegen 2021 moet het indrukwekkende tapijt klaar kunnen zijn.

Het verhaal van het Tapijt van Assenede is er één van cijfers. 300 vierkante meter linnen, 150.000 meter gekleurde wol, 3.976 rijmende verzen en honderden uren bloed, zweet en tranen. Maar ook gezelligheid en vriendschap. Binnen het project zijn meer dan 100 vrijwilligers actief. Borduursters, tekenaars, coördinatoren, een professor en literatuurhistoricus,…. Allemaal hebben ze hetzelfde doel: het eeuwen oude verhaal van Floris ende Blancefloer en zijn schrijver Diederik van Assenede opnieuw blijvend onder de aandacht brengen. “Het universele verhaal van een Moorse prins die verliefd wordt op een blanke slavin was baanbrekend in zijn tijd en vandaag nog steeds brandend actueel”, weet professor en literatuurhistoricus Jozef Janssens, die voor het wetenschappelijk chassis zorgt binnen het project.

89 taferelen

Het unieke verhaal wordt verteld op 89 geborduurde doeken. “Het Middeleeuwse communicatiemiddel bij uitstek”, zegt coördinator Annie De Smet. Illustrator Peter Audenaert, wiens stijl alludeert aan de Middeleeuwse miniaturen, heeft ondertussen alle 89 taferelen afgewerkt, een huzarenstukje. “Per tekeningen moet je toch rekenen op een dertigtal uur”, zegt Peter. “Alle details worden afzonderlijk getekend en dan via fotoshop verwerkt.” Ondertussen werden al 3/4den van alle taferelen geborduurd. “Per tafereel moet je rekenen op 700 uur borduurwerk”, zegt borduurcoördinator René Geerts. “In totaal zal er aan het tapijt zal er meer dan 62.700 uur geborduurd zijn aan het Tapijt van Assenede.”

Internationaal karakter

Om het internationale karakter van het project te beklemtonen, worden nog twaalf doeken extra geborduurd.  “Pedagogische doeken met geïllustreerde uittreksels uit de twaalf West-Europese volkstalige versies.  Deze twaalf doeken worden geborduurd in elk betreffend land. Zijnde IJsland, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland (Hoogduits en Nederduits, nvdr.), het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Griekenland, Tsjechië  en een Jiddische versie. Op die manier willen we aanduiden dat Diederic’s 3.976 rijmende verzen tellend liefdesgedicht tot ons Europees literair erfgoed behoort.”

Alles goed gaat moet het Tapijt van Assenede in 2021 klaar kunnen zijn. “Maar we gaan stap per stap. We jagen ons niet op. Het moet aangenaam blijven voor onze prinsessen”, besluit Marc De Smet met een compliment voor de borduursters.

Info: Tapijt van Assenede, vzw Hallekin, 09 344 44 44, hallekin@telenet.be

 

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies