‘Kubus’ krijgt nieuwe thuis in hart van het Meetjesland

Geplaatst op 05/04/2019

Bekend kunstwerk verhuist van Verbeke Foundation naar AZ Alma in Eeklo

‘Kubus’, het bekende werk van kunstenaar Guy Vandenbranden en eigendom van de gemeente Assenede, krijgt een nieuwe thuis in het AZ Alma-ziekenhuis in Eeklo.

Guy Vandenbranden was één van de grondleggers van de naoorlogse geometrisch abstracte kunst, toonaangevend in de periode rond expo ’58. Het werk ‘Kubus’ werd in de jaren ’80 gemaakt voor A(rt)ssenede, het legendarische kunstenfestival in de polders van Assenede.  In 1992 werd het door  vzw A(rt)ssenede geschonken aan de gemeente Assenede.

De Kubus werd vervaardigd uit hout en rust op een zwarte houten sokkel. De gebruikte techniek met celluloselak is typerend voor de tijd waarin hij vervaardigd werd. De Kubus werd in 2013 gerestaureeerd door Stijn Coppejans van Kunstzolder. Het kunstwerk werd opnieuw onthuld in aanwezigheid van de kunstenaar bij de start van de tentoonstelling OverZicht.

Na een periode van tentoonstelling in de Verbeke Foundation komt de Kubus terug naar het Meetjesland. Hij wordt opgenomen in de kunstenroute van  AZ Alma, die uitgewerkt werd naar aanleiding van de bouw van de nieuwe campus aan de Ringlaan.

AZ Alma wil een healing environment creëren voor haar patiënten door onder andere kunst te integreren binnen de nieuwe campus. De Kubus past perfect binnen dit verhaal en schittert daardoor opnieuw in het hart van het Meetjesland.

De Kubus is zichtbaar vanuit het Atrium. Ook vanuit de panoramische bezoekersliften en vanuit de patiëntenkamers die uitkijken op het Atrium heb je een mooi zicht op het imposante en kleurrijke werk.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies