U13Cup, Bio Eco Markt, Nieuwburgkermis en Gîrnaertfeesten doen het afvalarm

Geplaatst op 29/05/2019

Vier organisatoren nemen afvalarme handschoen op

Vrijdag 31 mei start de U13Cup in Bassevelde. Het prestigieuze jeugdvoetbaltornooi doet het dit jaar 100% afvalarm. Samen met Bio Eco Markt (9 juni), Nieuwburgkermis (11. t.e.m. 15 juli) en Gîrnaertfeesten (19 t.e.m 22 september) nemen de organisatoren het ambassadeurschap op om vanaf 2020 enkel afvalarme evenementen te organiseren in onze gemeente.

Week- en jaarmarkten, stoeten, kermissen, fuiven, sportwedstrijden, optredens, wandeltochten, buurtfeesten, eetfestijnen, ... Jaarlijks vinden er meer dan 300 evenementen plaats in onze gemeente. Assenede leeft, zoveel is duidelijk. Maar al die activiteiten hebben ook een keerzijde. Zo blijft er achteraf vaak een pak afval en rommel over. Daarom wil de gemeente Assenede het vanaf 2020 over een andere boeg gooien en enkel nog afvalarme evenementen organiseren op zijn grondgebied. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook geldbesparend.

Vier organisaties nemen in 2019 de handschoen al op en engageren zich nu al om in 2019 hun evenement afvalarm te organiseren. Zowel de U13Cup, Bio Eco Markt (9 juni), Nieuwburgkermis (11. t.e.m. 15 juli) en Gîrnaertfeesten (19 t.e.m 22 september) gebruiken voortaan enkel herbruikbare bekers of glazen. Daarnaast zetten ze in op extra afvaleilandjes, asbaktegels en sorteren ze hun afval.

Afvalplan

Om alles in kaart te brengen wordt per evenement een afvalplan opgemaakt. Via zo’n afvalplan denkt de organisatie na over de afvalstromen en hoe ze het best verwerkt worden. Elk evenement krijgt ook een afvalverantwoordelijke die alles opvolgt.

2020

Vanaf 1 januari 2020 is het serveren van drank in verpakkingen voor eenmalig gebruik bij publieke evenementen verboden, tenzij de organisator een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 90% van de eenmalige verpakkingen gescheiden wordt ingezameld voor recyclage. Via hun ambassadeurschap willen deze vier evenementen nu al het goede voorbeeld geven en samen met de gemeente de afvalarme weg in te slaan.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies