Op reis met kinderen.

Geplaatst op 06/06/2019

Vraag tijdig een kids-ID aan!

Wie met de kinderen op reis vertrekt, vraagt best tijdig een Kids-ID aan. “Die heb je echt nodig om te mogen vertrekken”, klinkt het bij de reisoperatoren. “Elke dag zijn er gezinnen die van de luchthaven terug naar huis moeten omdat ze er geen aanvroegen”.

 Een Kids ID is verplicht voor alle kinderen jonger dan twaalf die naar het buitenland willen reizen. Toch heeft amper de helft van alle Belgische kinderen er één. Het pasje bestaat al sinds 2009, maar is nog lang niet voldoende bekend.

“Het gebeurt te vaak dat mensen klaarstaan om te vertrekken op de luchthaven, maar niet door de identiteitscontrole mogen. Te veel ouders denken dat het wel zal lukken om hun kinderen mee te nemen als ze zelf hun paspoort of identiteitskaart tonen. Maar zo werkt het niet: je moet een geldig identiteitsbewijs kunnen voorleggen van je kind.”

Een Kids-ID aanvragen duurt drie tot vier weken. Je kan de Kids-ID eenvoudig aanvragen aan de balie van de dienst Bevolking op het gemeentehuis. Heb je er geen als je al op de luchthaven bent, dan rest enkel nog de spoedprocedure. Die duurt op zijn minst één dag en kost 133 euro. Met andere woorden: je mist gegarandeerd je vlucht, je betaalt extra voor je Kids-ID en je dient ook nog eens bij te betalen om toch nog op een andere vlucht mee te kunnen.

De Kids-ID geldt voor reizen binnen de EU. Wie buiten de EU gaat, moet over een reispaspoort beschikken. Ook kinderen!

Hoe aanvragen?

Bij de dienst Bevolking in het gemeentehuis van Assenede. Het kind dient aanwezig te zijn en je dient één goede pasfoto mee te brengen. De kostprijs bedraagt € 12,00. De Kids ID is drie jaar geldig. Hou rekening met een aanmaaktijd van ongeveer drie weken.

Info: Dienst Bevolking, 09 341 90 87, bevolking@assenede.be.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies