Assenede hijst Mayors for Peace-vlag

Geplaatst op 06/08/2019

Wereldwijd telt Mayors for Peace 7.772 steden in 163 landen

Burgemeester Philippe De Coninck mocht deze ochtend in bijzijn van het voltallige schepencollege de Mayors for Peace-vlag hijsen in de tuin van het gemeentehuis. Mayors for Peace is een internationaal netwerk van steden en gemeenten waar ook Assenede lid van is. Deze organisatie werd in 1982 opgericht door de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki en heeft tot doel om in solidariteit met steden van over heel de wereld te pleiten voor nucleaire ontwapening.

Wereldwijd telt Mayors for Peace 7.772 steden in 163 landen. In België zijn 375 steden en gemeenten lid van het netwerk. De stad Ieper functioneert sedert vorig jaar op vraag van burgemeester Matsui van Hiroshima als ‘lead city’ voor België. Vanuit deze functie heeft de Ieperse burgemeester Talpe het initiatief genomen om alle leden van het netwerk op te roepen om deel te nemen aan een gezamenlijk initiatief dat visibiliteit geeft aan het netwerk en dit naar aanleiding van de jaarlijkse herdenking van de atoomaanvallen op de steden Hiroshima en Nagasaki op 6 en 9 augustus. Ook gemeente Assenede neemt deel aan dit initiatief en hees deze ochtend de Mayors for Peace-vlag. Op vrijdag 9 augustus om 11.02 uur strijken we de vlag. Op deze manier wil Assenede niet alleen mee helpen om het netwerk visibiliteit te geven maar krijgt het engagement binnen het netwerk Mayors for Peace ook concreet vorm.

Kernwapens

Op 6 en 9 augustus is het exact 74 jaar geleden dat de beide Japanse steden het slachtoffer werden van een aanval met een kernwapen. Twee bommen - Little boy (Hiroshima) en Fat Man (Nagasaki) - vernielden twee steden en maakten vrijwel meteen 140.000 en 70.000 slachtoffers. Samen met de burgemeesters Matsui en Taue wil Assenede stilstaan bij wat de beide Japanse steden is overkomen en samen met hen de internationale gemeenschap oproepen op dringend werk te maken van wereldwijde nucleaire ontwapening. Vandaag telt de wereld immers nog steeds zo’n 15.000 kernwapens die gemiddeld 30 keer de kracht hebben van de bommen die 74 jaar geleden zijn ingezet.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies