Belevingsboek

Geplaatst op 12/09/2019

"Alles is Gîrnaert"

Belevingsboek viert rijke traditie van vissersdorp Boekhoute

 

“Alles is Gîrnaert!”

 

Gîrnaertfeesten, gîrnaertbier, gîrnaertkroketten,…in Boekhoute is alles gîrnaert! Dat is de blijde boodschap die het boek ‘Alles is gîrnaert’ wil verkondigen. Het boek is een uitgave van de gemeente Assenede en brengt hulde aan alle helden van Boekhoute: de in 2018 gestopte vissersfamilies Verschraegen en Rammeloo, de gidsen, de gîrnaertpelsters,…. Tijd voor een goed gesprek met auteur Marc Van Hulle, fotograaf Ludo Goossens en graficus Steven De Dapper.

“Ik vergeet het moment nooit meer. We zitten in de living van Eric en Bea Rammeloo, waar we de voorbije uren luisterden naar hun verhaal over een leven op zee en een leven op de kade”, steekt auteur Marc Van Hulle van wal. “Plots kijkt Eric me aan en hij zegt: Eigenlijk is het toch wel speciaal dat heel ons leven gedraaid heeft rond zo’n klein beestjen,… Size doesn’t matter, grootte speelt geen rol in Boekhoute en in de gîrnaertvisserij. Ons boek gaat in de eerste plaats ook over datzelfde kleine beestje, die lekkernij uit de zee”, weet Van Hulle.

Ode

“Maar het gaat evenzeer over zoveel meer”, zegt Ludo Goossens die met zijn onafscheidelijke camera meer dan een jaar niet weg te slaan was uit het vissersdorp zonder haven. “Dit boek is een ode aan alle vissers en hun familie die in Boekhoute hebben geleefd of nog leven. Dit boek is een eerbetoon aan alle mensen die nog dag in en dag uit bezig zijn om het visserijverleden van Boekhoute levendig te houden en het gîrnaertverhaal blijven vertellen”.  

Hart onder die riem

“Het boek steekt ook een hart onder de riem voor al die mensen die met lede ogen het verval van de BOU8 in de dorpskom aanschouwen en die wachten op een broodnodige restauratie”, pikt Marc Van Hulle in. En tenslotte is dit boek een eresaluut aan het gemeentebestuur van Assenede dat wilde dat, na het verdwijnen van de twee laatste vissers, hun verhalen en verdiensten niet verloren zouden gaan.”

Gastvrijheid

Ook graficus Steven De Dapper looft Boekhoute en zijn legendarische gastvrijheid. “We vertoefden het voorbije jaar tientallen momenten in en rond Boekhoute om dit boek vorm en inhoud te geven. Iedere keer waren we er welkom en meer en meer moeten we Tom Robersscheuten geloven wanneer hij ons vertelde dat Boekhoute het meest gastvrije dorp uit de streek is. Onze dank gaat dan ook uit naar alle mensen die aan de realisatie van dit boek hebben meegewerkt en die op die manier aantoonden dat ze Boekhoute en de gîrnaerttraditie een warm hart toedragen. Op hun en onze gezondheid drinken we straks tijdens de Gîrnaertfeesten een Gîrnaertbier, en voor één keer speelt de “size” wel een rol: we hebben liever een groot glas dan een kleintje!”

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies