GFT kan vanaf april met de container mee.

Geplaatst op 22/10/2020

Bestel jouw 'groene bak' vóór 15 december!

In 2021 wijzigt het vertrouwde ophaalschema voor restafval in de gemeente Assenede. Vanaf april wordt het restafval om de 14 dagen opgehaald, maar bestaat ook de mogelijkheid  om elke 14 dagen gft-afval apart aan te bieden via de ‘groene bak’!

Gft-afval staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Het gaat om zaken die je thuis kunt composteren en die eigenlijk niet in de restafvalzak thuishoren. Vanaf volgend jaar zorgt IVM ervoor dat dit materiaal om de 14 dagen afzonderlijk wordt opgehaald.

Dat houdt in dat vanaf april de ene week de witte restafvalzak wordt opgehaald en de week daarna het gft-afval. De witte zak zal dus vanaf april 2021 slechts om de 14 dagen worden opgehaald.

De gemeente Assenede doet dit omdat het globale restafvalcijfer nog veel te hoog ligt in vergelijking met gelijkaardige regio’s in Vlaanderen. Een sorteeranalyse heeft uitgewezen dat er nog circa 30% organisch materiaal in de restafvalzak wordt gestopt, materiaal dat kan gecomposteerd worden.

Door de afzonderlijke ophaling van gft zal er dus minder restafval naar de afvalenergiecentrale in Eeklo moeten. Het ingezamelde gft-afval wordt in een vergistingsinstallatie omgezet tot (bio)gas waarmee elektriciteit wordt opgewekt en er blijft nadien ook gft-compost over. Een goede zaak voor het milieu.

Hoe kunt u een gft-container bekomen?

 

U kunt een gft-container bestellen door onderstaand formulier in te vullen.

Wie vult dit formulier in?
Het gezin dat niet thuiscomposteert en het groenten-, fruit- en tuinafval selectief wil inzamelen.

Wat is een gft-container?
Een gft-container wordt gebruikt voor het selectief inzamelen van groenten-, fruit- en tuinafval (gft). Deze groene container wordt om de twee weken aan huis opgehaald.

Uit welke types kan u kiezen?
U kan kiezen uit een 40 liter-container of een 120 liter-container. De grotere container is geschikt voor gezinnen, het kleinere type voor alleenstaanden of gezinnen die weinig of géén gft-afval hebben.
Als u na enkele maanden vaststelt dat het gekozen type container niet aan uw wensen voldoet, kan u éénmalig omruilen voor een kleiner/groter type.

Hoeveel kost een container?
Voor de aankoop van een container betaalt u 15,00 EUR. De container wordt pas geleverd als de aankoopprijs werd betaald.

Ophaaltarief

Een 120 liter container kost 1,50 euro per ophaalbeurt, een 40 liter container kost 0,50 euro per ophaalbeurt. 

Stort het bedrag vóór 15 december 2020 met duidelijke vermelding van adres en gewenste inhoud op rekeningnummer BE11 0910 0026 3848.

 

Aanvraagfromulier gft-container

Contactgegevens

Aanvraag gft-container

 
 

* zijn verplicht in te vullen velden.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies