Assenede resoluut tegen geweld tegen vrouwen: “Praten en luisteren werkt"

Geplaatst op 25/11/2020

Onze maatschappelijk assistenten bieden een luisterend oor, bel anoniem naar 1712

Het is vandaag Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Ook onze maatschappelijk medewerkers merken dat geweld tegen vrouwen tijdens de coronaperiode toeneemt. Vandaag geven we een duidelijk signaal dat geweld tegen vrouwen absoluut not done is. Toch hullen slachtoffers zich nog te veel in stilzwijgen. Weet dat praten helpt. Onze maatschappelijk werkers bieden een luisterend oor, daarnaast kunnen slachtoffers ook terecht op het anonieme nummer 1712.

Volgens cijfers van de Europese Commissie wordt door 1 op 3 vrouwen boven de 15 jaar fysiek en/of seksueel geweld ervaren. 1 op 2 vrouwen werd al seksueel lastig gevallen, 1 vrouw op 10 werd al online lastig gevallen. Onthutsende cijfers.

Een vaak voorkomende vorm van geweld ten opzichte van vrouwen is partnergeweld. Dit is elke vorm van psychisch, lichamelijk, seksueel of economisch grensoverschrijdend gedrag binnen een relatie. Het komt overal voor, ongeacht je geslacht, leeftijd, opleiding, beroep, geloof, seksuele voorkeur of afkomst.

De spiraal van geweld

Partnergeweld is geen eenmalig feit, het is een dynamiek waarin je relatie vast is komen te zitten. Geweld ontstaat vaak stap voor stap. Vaak is het moeilijk te bepalen wanneer en hoe het precies begon. Jaloezie, je e-mails en telefoontjes controleren, je niet alleen op stap laten gaan … Het lijkt eerst misschien nog onschuldig, maar kan snel veel erger worden. Daarom spreekt men bij partnergeweld vaak van een geweldsspiraal: periodes van rust volgen periodes van geweld op, en dat geweld wordt meestal ook steeds erger. Door de afwisseling van geweld en rust, slepen situaties van partnergeweld soms lang aan. Hierdoor hebben ze een steeds grotere impact op het leven van het slachtoffer en duurt het vaak lang vooraleer slachtoffers hulp zoeken.

Zoek hulp!

Vaak zwijgen slachtoffers van partnergeweld uit angst of schaamte. Ook getuigen van gezinsgeweld zwijgen omdat ze zich niet durven te bemoeien of dat ze bang zijn dat de dader hen ook zal aanvallen (b.v. kinderen die niet durven tussen komen). Maar praten en luisteren werkt echt. Heel wat mensen en organisaties staan klaar om naar je verhaal te luisteren, zoals het nummer 1712.  Je kan met dit nummer bellen, chatten of mailen. Het telefoongesprek is gratis en discreet: jouw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening en je hoeft niet te zeggen wie je bent. Op maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagavond kan je ook chatten via www.1712.be tussen 13.00 en 20.00 uur.

Bij dringende of levensbedreigende situaties, bel het noodnummer 101.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies