Corona virus

Geplaatst op 25/03/2020

Hier vindt u alle info en updates


Algemene info

Hier vind je alle recente info over de coronamaatregelen in onze gemeente. 

 

De algemene richtlijnen zijn:

 • Vermijd plaatsen waar veel mensen samenkomen. Hou afstand waar het kan.
  Dat zal niet op alle plekken lukken, maar drukke plekken waar je niet hoeft te zijn, vermijd je beter, zeker wie ouder of verzwakt is.
 • Vermijd contact met een mogelijk besmette persoon of hou voldoende afstand.
 • Draag een mondmasker op drukke plaatsen, in gemeentelijke gebouwen, winkels, musea,....

 

Update 24.09.2020

 

Ondanks de stijgende cijfers worden de huidige coronamaatregelen niet verstrengd, zo heeft de Nationale Veiligheidsraad woensdag beslist. Wij zetten de belangrijkste zaken even voor u op een rij. 

πŸ‘‰ De basisregels blijven gelden: handen wassen, anderhalve meter afstand houden en mondmasker dragen waar dat niet kan.

πŸ‘‰ De bubbel verdwijnt: iedereen mag maximaal met 5 mensen per maand nauw contact hebben, maar aantal moet zoveel mogelijk beperkt worden. Dit is afhankelijk van de stand van de epidemiebarometer.

πŸ‘‰ Met de nodige veiligheidsafstand mag je zelf kiezen hoeveel personen je ziet, maar telkens met een maximum van 10 personen. Het dragen van een mondmasker blijft verplicht vanaf je je niet kunt houden aan de veiligheidsregels.

πŸ‘‰ Een mondmasker is niet meer verplicht op plaatsen waar je een veilige afstand kan bewaren. Gemeentes kunnen dit zelf beslissen. De huidige regels in onze gemeente blijven dus gelden.

πŸ‘‰ Een mondmasker blijft wel verplicht op drukke plaatsen en binnen. Dit geldt dus in winkels, openbaar vervoer, bioscoopzalen en openbare gebouwen.

πŸ‘‰ Bijeenkomsten: er is een onderscheid tussen evenementen die zelf georganiseerd worden of door professionelen:

Als je een evenement zelf organiseert: dit blijft beperkt tot maximaal 10 personen (kinderen niet inbegrepen).

Professioneel georganiseerde evenementen zoals recepties of trouwfeesten zijn onderworpen aan dezelfde regels als de horeca. Er is geen limiet aan het aantal deelnemers. Dansfeesten zijn nog altijd niet toegelaten.

πŸ‘‰ Voor evenementen met publiek blijft de limiet van 200 binnen en 400 buiten met de uitzonderingen die mogelijk zijn voor vaste opstellingen.

πŸ‘‰ De verplichte quarantaine wordt teruggeschroefd van 2 weken naar 1 week.

πŸ‘‰ De quarantaineregels gelden voor de rode reiszones. Voor de oranje zone is geen test meer verplicht. Bij rode zone moet men de eerste dag bij terugkeer een test uitvoeren.

πŸ‘‰ Er komt een barometersysteem op nationaal, regionaal en provinciaal niveau. Die barometer is nog niet klaar, maar zal zich focussen op de ziekenhuisopnames.

πŸ‘‰ De federale overheid lanceert op 30 septembe een mobiele applicatie 'Coronalert. Die applicatie toont aan of er iemand die besmet is met Covid-19 een langere tijd bij jou is geweest.

#samentegencorona #AssenedeHelpt

 

Markten

Er is elke dinsdag markt van 9.00 tot 12.00 uur op het marktplein in Assenede. 

 

Sport

Vanaf maandag 8 juni kan er opnieuw binnen en buiten gesport worden. De sporthal van Assenede heropent op maandag 15 juni. 

Sporters dienen wel rekening te houden met onderstaande maatregelen:

 • Alle sporten waarbij je met elkaar in contact komt, mogen enkel contactloos trainen (vb. basket, voetbal, karate…) dit geldt NIET voor kinderen tot 12 jaar (zij kunnen wel vrij sporten, zonder afstand te houden).
 • Voor alle sportfaciliteiten gelden veiligheidsprotocollen. Kleedkamers en douches blijven gesloten (openen pas op 1 juli).
 • Sporten kan in georganiseerd verband met max. 20 personen en steeds in aanwezigheid van een trainer of meerderjarige toezichter.
 • De hygiënemaatregelen moeten gerespecteerd worden: handen wassen voor en na het sporten, materialen ontsmetten voor en na gebruik.
 • Afstand houden is nog steeds de regel (1,5 meter): uitzondering hierop voor kinderen tot 12 jaar (zij mogen vrij spelen en sporten).
 • Sporten kan in individueel of in niet-georganiseerd verband met maximum 10 verschillende personen (die elke week mogen veranderen).

 

Bibliotheek

Vanaf maandag 8 juni kan je opnieuw zélf naar de bib komen om boeken, dvd's, tijdschriften en strips te kiezen tijdens de normale openingsuren.
Er mogen maximaal 10 personen tegelijk in de bib. Hier vind je alle tips en regels voor een veilig bibliotheekbezoek.                                                             

 

Kinderopvang in tijden van corona in Assenede

Wij voorzien opvang voor:

Kleuters van wie beide ouders werken buitenhuis en geen opvang kunnen voorzien en kleuters van kwetsbare gezinnen. Lagere school kinderen van wie beide ouders buitenhuis werken en die geen opvang hebben en kinderen uit kwetsbare gezinnen.

Volgende zaken dienen in acht genomen te worden:

 • Volwassenen mogen de lokalen van het IBO niet betreden. We voorzien een portiersdienst.
 • Er wordt geregistreerd, maar er dient niet afgetekend te worden door de ouders.
 • Het dragen van een mondmasker bij het brengen en afhalen is verplicht.
 • Kinderen met ziektesymptomen - lees: snot, verkoudheid, hoest en/of verhoogde temperatuur - blijven thuis!

We rekenen op de verantwoordelijkheidszin van de ouders! Opvang is gedurende deze periode een noodoplossing !

Voor meer info verwijzen wij u graag door naar de school en /of IBO van uw zoon of dochter aangezien de opvangbubbels, lesdagen en gebruikte locaties per school anders zijn.

 

Lokaal dienstencentrum en dorpsrestaurants

Vanaf woensdag 22 juli heropenen de gemeentelijke dorpsrestaurants. In het dienstencentrum in Assenede en Den Aster in Oosteeklo kunnen mensen vijf dagen per week de voeten onder tafel schuiven. In Bass’Cul in Bassevelde op dinsdag en donderdag. De Zilvertorens in Boekhoute doen op maandag, donderdag en vrijdag dienst als dorpsrestaurant.

Cafetaria’s

Ook de cafetaria’s van onze dienstencentra heropenen stilaan de deuren. Voortaan zal de cafetaria in Assenede elke namiddag open zijn vanaf 13.30 uur. In Oosteeklo opent de cafetaria op vrijdag de deuren vanaf 14.00 uur. In Bassevelde op dinsdag en donderdag vanaf 14.00 uur. Het is wel verplicht in te schrijven. Zo staan er beperkingen op het aantal mensen dat kan inschrijven per dagdeel.

Mensen die na het dorpsrestaurant ook willen blijven voor de cafetaria moeten bovendien eerst altijd eens naar buiten om onze diensten de kans te geven alles goed te ontsmetten. Het virus is nog niet weg.

Praktisch

Er is een dorpsrestaurant in:

 • LDC De Piramide, Moestuinstraat 22 in 9960 Assenede - elke weekdag 
 • LDC De Aster, Koning Alberstraat 7 in 9968 Oosteeklo - elke weekdag
 • De Cafetaria, Noordstraat 3 in 9961 Boekhoute - op maandag, donderdag en vrijdag
 • Bass'Cul, Dorp 48, 9968 Bassevelde - op dinsdag en donderdag

Het restaurant opent om 11.30 uur de deuren. Het eten wordt om 12.00 uur opgediend.

Inschrijven verplicht en kan tot de dag zelf vóór 9.00 uur via 09 341 72 73.

Kostprijs: € 6,50 per maaltijd.

Indien je ingeschreven bent, maar je kan onverwachts niet komen, kan je kosteloos afmelden voor 9.00 uur op de dag zelf. 

 

Recyclagepark

Na een evaluatie werd beslist om het recyclagepark opnieuw open te stellen voor alle fracties. Enkel asbest is voorlopig nog niet toegelaten omdat dit momenteel niet kan worden opgehaald door de afvalverwerkers. Er mogen ook meerdere fracties per aanrijbeurt afgeleverd worden. Aan de toegangspoort is een gemeenschapswacht aanwezig die alle toegangsbewijzen en ladingen controleert. Er wordt enkel op afspraak gewerkt en er gelden enkele specifieke regels.

Het dragen van een mondmasker in het recyclagepark is vanaf dinsdag 4 augustus verplicht!

Een afspraak maken doe je online via www.assenede.be/afspraakmaken

 

Huis-aan-huis ophaling van huishoudelijk afval

De ophaling van alle afvalfracties huis-aan-huis gaat in deze moeilijke periode gewoon door.

Toch willen we opmerken dat als gevolg van zieke chauffeurs of medewerkers de ophaalrondes hier en daar kunnen verstoord zijn.

Dit wil zeggen dat sommige straten soms in een andere volgorde dan normaal worden bediend omdat er andere chauffeurs worden ingeschakeld. Ook zien we dat er meer glas wordt aangeboden. Door een tekort aan personeel is het onmogelijk om extra ophalingen van glas te organiseren.

Daarom willen we alle inwoners oproepen om het volgende te doen:

 • Plaats alle afvalfracties zeker de avond vóór de ophaaldag vanaf 18.00 uur buiten.

 • Haal de zakken of kartonnen dozen die niet zijn opgehaald op de dag van de ophaling terug binnen en biedt deze bij de volgende ophaling terug aan.  Gelieve in dit geval dus niet te telefoneren naar de gemeente of IVM want de ophaalwagen zal in deze uitzonderlijke periode niet terugkomen.

 • Plaats geen afval naast de glascontainers of de textielcontainers! Als u ziet dat een container vol zit, gelieve het glas of het textiel terug mee te nemen of te deponeren in een andere container die nog niet vol is.

 

 

Grens met Nederland opnieuw open, ook reizen naar andere landen mogelijk

Deze ochtend vroeg was de technische dienst van de gemeente Assenede al druk in de weer met het weghalen van de verschillende grensversperringen op de grens met Nederland. Vanaf maandag 15.06.2020. zijn de grenzen opnieuw open. We heten onze Nederlandse burgen van harte welkom.

Het licht kleurt op dit moment ook groen voor Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, Polen, Zweden, Liechtenstein en Zwitserland. Voor Oostenrijk, Kroatië, Estland, Letland, Litouwen, Portugal, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Slovenië en IJsland is code oranje van kracht. Naar Bulgarije, Cyprus, Spanje, Denemarken, Finland, Griekenland, Hongarije, Malta, Roemenië, Slovakije, Noorwegen en Ierland kunnen we nog niet reizen (code rood).

Alle reisadviezen per land: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland

 

Drugpunt Assenede-Evergem

Huidige omstandigheden zorgen voor uitzonderlijke situaties. Dit is niet altijd even makkelijk.  

Ook nu kan u nog steeds bij Drugpunt terecht. Het zij via mail, telefonisch of via beeldbellen.  Indien u vragen heeft over uw eigen middelengebruik (ook gamen of gokken) of dat van iemand uit uw omgeving,  kan u ons steeds bereiken op carmen.windels@drugpunt.be of bel naar 0479/75 01 19.

Gesprekken zijn steeds vertrouwelijk en gratis.

Meer info over onze dienst op onze website www.drugpunt.be .

 

Woonwijzer Meetjesland

Woonwijzer Meetjesland werkt voorlopig enkel op afspraak.  

Via mail:  vicky@woonwijzer.be

Telefonisch: 0487 75 36 28

 

Info voor ondernemers en vragen rond lokale economie

​Federale overheid: 0800 120 33 of info@economie.fgov.be

Unizo ondernemerslijn: 0800 207 50 of ondernemerslijn@unizo.be

VLAIO (Agentschap Innoveren en ondernemen): 0800 205 55

Overeenkomst tussen Vlaio en de gemeente Assenede

Vokahttps://www.voka.be/coronavirus-faq 

 

Bied jij diensten aan! Laat het gratis weten!

Bied jij diensten aan in deze barre coronatijden?

Thuislevering, afhaalrestaurant, kinderoppas? 

Vlaanderen verzamelt alle initiatieven in jouw regio!

LAAT HIER WETEN DAT JE HELPT! REGISTREER GRATIS

 

Heb je vragen over het coronavirus?

Op www.info-coronavirus.be vind je alle informatie over het coronavirus en alle getroffen maatregelen. Je vindt er ook een lijst van veelgestelde vragen.

Je kan ook bellen naar het gratis infonummer 0800 14 689.

Het blijft superbelangrijk de geldende regels te blijven volgen:

 • Hou altijd 1,5 meter afstand.
 • Let op je handhygiëne
 • Ga niet samenscholen
 • Mondmaskers op het openbaar vervoer en in de openbare ruimte blijven aanbevolen.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies