Wat gebeurt er als je positief test op het coronavirus?

Geplaatst op 19/08/2020

De (lokale) contacttracing in een notendop.

Als je positief test op het coronavirus start de zogenaamde contacttracing. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk in onze gemeente? Wij zetten de verschillende stappen even op een rijtje.

  • Bij een positieve coronatest wordt in eerste instantie de Vlaamse contacttracing opgestart. Een contacttracer van Vlaanderen contacteert u binnen de 2 dagen na de positieve test die vastgesteld werd door de dokter. Indien u telefonisch niet bereikbaar blijkt te zijn, wordt een contacttracer ingezet die ter plaatse komt.
  • Wanneer u nadien ook nog onbereikbaar blijft of niet mee wenst te werken aan het contactonderzoek wordt de lokale teamleader van de Covidcel, dat is de persoon die de regionale contacttracing in het Meetjesland coördineert, ingeschakeld. De teamleader schakelt een medewerker in van het OCMW die overgaat tot de lokale contacttracing.
  • Tijdens deze lokale contacttracing nemen we in eerste instantie telefonisch contact op. Als dit ontoereikend blijkt, kan een stoepgesprek plaatsvinden.
  • In een volgende stap ondersteunen en overtuigen we de patiënt om mee te werken aan de lokale contacttracing, wordt samen een contactlijst opgesteld en moedigt onze medewerker de patiënt aan in quarantaine te blijven. Indien nodig worden bijkomende maatregelen getroffen zoals bijvoorbeeld het opstarten van een maaltijddienst aan huis.
  • Indien de patiënt halsstarrig weigert mee te werken, kunnen eventuele gerechtelijke stappen ondernomen worden.

Tijdens het hele proces wordt de lokale Covidcel via een beveiligd online platform op de hoogte gehouden van elke ondernomen stap. Dit team wordt aangestuurd door de eerder aangehaalde teamleider. Binnen het team is ook altijd een medisch expert actief.

Hebt u nog vragen over deze procedure? Neem dan contact op met Kristl Ingels via 09 341 72 82.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies