Gemeentelijk zonnedak krijgt vorm

Geplaatst op 24/08/2020

Voorlopig worden 7 daken ter beschikking gesteld

Stroomvloed cv, Volterra cv en de gemeente Assenede slaan de handen in elkaar om de gemeentelijke gebouwen te verduurzamen.  Voorlopig worden 7 daken van gemeentelijke gebouwen ter beschikking gesteld door de gemeente Assenede om daarop 100% Asseneedse pv-installaties te plaatsen. Inwoners kunnen binnenkort participeren via de oprichting van twee burgercoöperaties.

Volgens het klimaatactieplan van de gemeente Assenede is het de bedoeling om de CO2-uitstoot in onze gemeente tegen 2030 met minstens 40% te verlagen. Eén van de projecten om die doelstelling te behalen is een zonnepanelenproject op de gemeentelijke daken. Het project is een samenwerking tussen Stroomvloed cv, Volterra cv en de gemeente Assenede waarbij voorlopig 7 gemeentelijke daken voorzien worden van zonnepanelen. Momenteel onderzoekt de gemeente Assenede om dat aantal nog uit te breiden.

Concreet gaat het om de daken van de gemeentelijke basisschool in Bassevelde en Boekhoute, het dak van het schoolgebouw in de Schoolstraat in Assenede, het dak van de Kleine Kameleon in Oosteeklo, de daken van lokaal dienstencentrum de Piramide in Assenede en lokaal dienstencentrum Den Aster in Oosteeklo. Ook gemeenschapscentrum ‘de Bijenkorf’ in Assenede krijgt zonnepanelen.

Momenteel wordt ook nog onderzocht of het dak van de kerk van Boekhoute en de jeugdlokalen op het jeugd- en sportdomein in de Kloosterstraat kunnen gebruikt worden als zonnedak.

Bij dit ambitieuze plan zullen alle verenigingen, bedrijven, landbouwers, kortom alle inwoners betrokken worden.  In de eerste fase van de samenwerking zullen de zonnedaken worden gerealiseerd. In totaal zo’n 300 panelen voor een jaarlijkse opbrengst van 100.000kWh, het verbruik van 28 gemiddelde Belgische gezinnen.  Hiermee wordt de CO2-uitstoot met 46 ton per jaar verminderd en wordt de elektriciteitskost van de gemeente met 4.500 euro per jaar verminderd.  Elke inwoner van Assenede zal worden uitgenodigd om deze rendabele zonnedaken mee te financieren en zal dan ook kunnen delen in de opbrengst van de pv-installaties.

In een tweede fase van de samenwerking zullen inwoners de kans krijgen om zich door deze burgercoöperaties te laten begeleiden bij het verduurzamen van hun woning.

Meer info over het project en hoe je kan participeren volgt later.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies