Parkinsonpatiënt Ivo (65) vertrekt vanuit Assenede voor vierde etappe van zijn Ronde van België

Geplaatst op 26/08/2020

“Hoop 1.000.000 euro op te halen in strijd tegen Parkinson”

Deze ochtend om 8.30 uur wuifde een delegatie van het Asseneedse schepencollege de 65-jarige Ivo de Bisschop uit aan de Posthoorn in Assenede. Ivo is bezig met een tocht van 1.500 kilometer langs de landsgrenzen. Zijn doel: zoveel mogelijk centen ophalen om Parkinson de wereld uit te helpen. De gemeente Assenede beloofde de ‘Stop Parkinson Walk’  financieel te steunen.

Ivo is zondagochtend gestart in Oostende. Binnen 45 dagen hoopt hij terug in Oostende aan te komen en tegelijkertijd een hoop geld opgehaald te hebben in de strijd tegen Parkinson. Vandaag vertrok Ivo vanuit Assenede richting Sint-Gillis-Waas, een tocht van 34 kilometer. “Een zware etappe, maar ik ben in goed gezelschap”, lacht Ivo. Elke dag laat Ivo zich vergezellen door een gastloper. “Een goede vriend met wie de kilometers sneller passeren.”

1.000.000 euro

Drie jaar geleden werd bij Ivo Parkinson vastgesteld. “Ik heb een jaar nodig gehad om het te aanvaarden.” Vandaag is Ivo strijdvaardig. “Zolang ik kan wil ik alles in de strijd gooien om het onderzoek naar de ziekte vooruit te helpen. Wandelen is één van de zaken die helpt de ziekte te dragen. Daarom hebben we het ambitieuze plan opgevat om een miljoen euro in te zamelen en vijfhonderdduizend mensen te bereiken om de bewustwording te verhogen. Parkinson is meer dan alleen maar beven. De ziekte gaat gepaard met motorische stoornissen, maar ook vertraagd denken en moeizaam spreken. Veel mensen steken zich daarom weg, wij willen dat taboe doorbreken.” Eén van de manieren omdat te doen is een 1.500 kilometerlange tocht langs de landsgrenzen. “Ik hou ervan om grenspalen te knuffelen”, weet Ivo.

Respect

En zo knuffelde Ivo deze ochtend de grenspaal aan de Posthoorn. Een delegatie van het schepencollege tekende present om hem uit te wuiven bij de start van etappe 4: Assenede - Sint-Gillis-Waas. Voor schepen David Vercauteren een emotioneel moment. Zijn grootvader Lionel Vercauteren leefde 13 jaar lang met de ziekte. De gemeente beloofde dan ook het project van Ivo financieel te steunen. “We hebben enorm veel respect voor deze geweldige kruistocht. We steunen Ivo bij elke stap die hij zet. Vandaar dat we zijn project ook een warm hart toedragen en mee zijn boodschap willen verspreiden. Binnenkort storten we ook een bedrag op de rekening van het project.”

Meer info over Ivo en zijn project via www.stopparkinson.be.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies