Natuur en recreatie in Assenede

De kreken


Assenede en zijn deelgemeenten lagen eeuwenlang op de vloedlijn tussen land en zee. Ze kregen geregeld af te rekenen met zware overstromingen.

Het resultaat is dat de natuur hier de mooiste kreken van het Meetjesland boetseerde. Maar de Meetjeslanders betaalden daar een zware tol voor. Zo liet de Sint-Elisabethsvloed van 16 november 1376 een verdronken en verwoest land achter. Hij kostte aan 50.000 mensen het leven.

Mis zeker de Doornendijkstraat in Assenede niet. Aan de ene zijde blinkt als een rimpelloze spiegel de Rode Geul, aan de andere kant strekt de Grote Geul zich uit. Verderop ligt de Bodemloze Put, een restant van de dijkdoorbraak van 1808. Het klavertjesvier van de mooiste Asseneedse kreken wordt volledig met de Grote Kil en de Kleine Kil tegen de Nederlandse grens.

Zie meer info via deze link
 
De Rode Geul en de Grote Geul maken deel uit van het Asseneedse krekengebied. Naast deze twee prachtige kreken liggen hier in de buurt ook de Kleine Geul, de Grote Kil en de Kleine Kil. Het Krekenlandschap is bij overstromingen ontstaan na het wegtrekken van de zee. Het voorkomen van diverse zoutminnende planten ijst op de mariene oorsprong van deze kronkelende kreken.
De Grote Geul is 14 hectare groot en kronkelt meer dan twee kilometer door de polder. Hoewel in privébezit wordt het geheel sinds 1957 gehuurd door Natuurpunt die het beheert. Het reservaat bestaat uit water en 4 hectare met riet begroeide oevers. Ook enkele omliggende dijken zijn erkend natuurreservaat.

De Kleine Geul ligt ten zuiden van de Grote Geul.


De Rode Geul is 10 hectare groot en ongeveer even lang als de Grote Geul. Ze ligt veel meer afgelegen, ook in privébezit en is niet bereikbaar, wat haar uniek maakt. De Rode Geul glimt in de verte ten noorden van de Doornendijkstraat. Een paradijs voor vogels, kleine fauna en zeldzame vegetatie.

Even verder tegen de Nederlandse grens aan, in de Gezustersstraat ligt de Grote Kil, ook ongeveer 2 km lang en 12 hectare groot. Aan de andere kant van de Gezustersstraat blinkt de Kleine Kil. Deze twee killen worden ook de ‘Gezusterskreken’ genoemd. Samen met enkele ‘bodemloze putten’ of oude dijkdoorbrekingen vormen al deze kreken het Asseneedse krekengebied.

De mooiste krekenplekjes

Hoogtepunt van uw bezoekje Meetjesland is het krekengebied. Mooi als een puzzelstukje in Zeeuws-Vlaanderen geschoven. Hier liggen de mooiste kreken ten zuiden van de Westerschelde.


 

De polders

De Meetjeslandse polders strekken zich uit van Maldegem tot aan Zelzate. In de polders zetten wandelaars de longen wagenwijd open. De open ruimte is er immens, de natuur etaleert er zich in de overtreffende trap en waterplassen zij haast onmetelijk.

Van Zelzate tot Bassevelde kunt u rustig fietsen langs de oude spoorlijn doorheen de polders. (zie knooppunt 92-94-95-52-55-61 via deze website kan je zelf uw route plannen).



 

De bossen


In de Oosteeklose bossen vind je mooie wandelpaden. In deze bossen ligt een stuk Antwerpse Heirweg. Hier staan enkele stoelen waar bejaarden op zonnige dagen samen komen om een babbeltje te slaan: het Oosteeklose Boerenparlement noemt in het Meetjesland.

Dit wordt ook het gebied van de 'Wondere Boeren' genoemd, naar een reeds verdwenen boerderijtje waarvan iedereen zich afvroeg hoe daar in godsnaam nog kon in geleefd worden. 

 

Speelbos De Slingerij

De speelzone in het bos in Oosteeklo ligt op het grondgebied van Oosteeklo (Assenede) en is ingesloten tussen de straten van de Heide, de Antwerpse Heirweg en de Slingerij. De ingang van de speelzone ligt op de hoek van de Slingerij en de Antwerpse Heirweg.

Kinderen en hun begeleiders kunnen hier, met respect voor plant, dier en mens, vrij ravotten tussen de bomen en struiken. In de rest van het bos kan dit enkel op de paden. Hierbij een link naar de juiste locatie.

Verklaring over cookies