Wandelen langs de kreken, polders, bossen,...

Gratis wandelingenbrochure.

Download hier een aantal gratis wandelingen in Assenede.


Wandelnetwerk Meetjeslandse Kreken.

De Meetjeslandse Kreken. Onbekend. Onbemind. Ongerept. Dat laatste willen we zo houden. Ssst… dit is natuurgebied. De wandelaar die houdt van natuur, van stilte en van uitgestrekte polders is van harte welkom.

In dit polderland aan de Belgisch-Nederlandse grens liggen uitgestrekte landbouwpartijen, kleine dorpjes en prachtige natuurgebieden. De wandelknooppunten brengen u van het ene mooie polderhoekje naar het andere. Trouwens, niet alleen de kreken zullen u bekoren. Snuif de Canal du Bourgognesfeer op aan het Leopoldskanaal, of laat u begeesteren door de vele kleine kanaaltjes, grachtjes, dorpjes en hoevetjes in de buurt.

Geniet in stilte. Geniet, met oog voor het unieke biotoop.

Wandelen à la carte. Dit idee ligt aan de basis van het Wandelnetwerk Meetjeslandse Kreken. Toerisme Oost-Vlaanderen tekende een knooppuntennetwerk uit in het Meetjeslandse krekengebied, aan de Belgisch-Nederlandse grens, met 260 km aan wandelmogelijkheden.

Waar twee of meer wandeltrajecten elkaar kruisen, spreken we over een ‘knooppunt’. Elk knooppunt heeft een eigen nummer. Dat nummer vind je terug op de bijhorende wandelnetwerkkaart. Stippel op deze kaart je eigen route uit, van knooppunt naar knooppunt. Gebruik de kilometeraanduidingen tussen de knooppunten om vooraf de lengte van je tocht in te schatten.

De knooppuntenkaart is beschikbaar in het bezoekerscentrum en in de bibliotheek en kost € 6,00.

Het wandelnetwerk West Zeeuws Vlaanderen sluit naadloos aan op het wandelnetwerk Meetjeslandse kreken en biedt je heel wat grensoverschrijdend wandelplezier. Deze kaart kost € 5,00.

Bovendien kan je ook via de online routeplanner van Toerisme Oost-Vlaanderen je knooppuntenwandeling uitstippelen

Kaart bestellen? ga naar de website van toerisme Meetjesland

  • Stippel aan de hand van 104 genummerde knooppunten je eigen trajecten uit door het Meetjeslandse krekengebied.
  • Meer dan 260 km mooie en veilige wandelpaden om te ontdekken.
  • Met praktische info en achtergrondinformatie over alle highlights van de regio, zoals de Molenkreek, het Leopoldkanaal, de 'kathedraal van het noorden' in Watervliet en het middeleeuwse stadje Middelburg.
  • Gedrukt op waterafstotend en scheurvrij papier.

 

Wandelnetwerk Meetjeslandse Kreken wordt vernieuwd.

Toerisme Oost-Vlaanderen zit niet stil, want ook een tweede wandelnetwerk wordt aangepakt. Het netwerk Meetjeslandse Kreken wordt vernieuwd. De wijzigingen zullen merkbaar zijn vanaf november. De nieuwe kaarten zijn beschikbaar vanaf december 2017.

Deze kaart wordt eind oktober uit de (consumenten)verkoop gehaald. De sector kan tot en met 30 september bestellen.

Oude kaarten worden teruggenomen, weliswaar met een beperking. Maximum 50% van de laatste bestelling wordt teruggenomen

WNW meetjesland

 

 

 

 

 

 

Wandel langs de grens met Boerke 

De Meetjeslandse striptekenaar Pieter De Poortere tekent al 15 jaar Boerke. Hij veroverde Vlaanderen, het Stripmuseum in Brussel maar ook Wallonië en Frankrijk.
Wandel nu vier wandelroutes rond het figuurtje Boerke aan de grens met een digitale 'Bangelijke Boerke Quiz' via QR-codes die je tijdens je tocht kunt inscannen met de smartphone!

Meer info vind je: via deze link
Bestel de brochure via de website van toerisme Meetjesland

 

Edelweisstappers

Hierbij de link naar de website van de Edelweisstappers.
Je vindt er een aantel mooie wandelroutes uit onze gemeente!

 

Wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen! 

  • 236 km wandelplezier langs knooppunten in 3 grote Meetjeslandse bosgebieden.
  • Wandel langs de bosgordel die zich uitstrekt van het Landschapspark Drongengoed over Provinciaal Domein Het Leen tot de Lembeekse bossen
  • Met gratis inspiratiegids met 3 kant-en-klare wandellussen, streekinfo, stops en tips voor onderweg

Bovendien kan je ook via de online routeplanner van Toerisme Oost-Vlaanderen je knooppuntenwandeling uitstippelen

Kaart bestellen? Ga naar de website van toerisme Meetjesland.

  • Gedrukt op waterafstotend en scheurvrij papier.

 

 

 

 

 

Op stap met gids

Hier vindt u een link naar onze brochure "Op stap met een groep in Assenede".

Ervaren gidsen nemen je graag mee op één van hun exclusieve wandelingen. Samen ontdek je de geschiedenis van één van de uniekste gemeente die Vlaanderen rijk is.

In het hart van een vissersdorp

 

Rond de kerk van Boekhoute

Een vissersdorp zonder haven? Kan dat? De lemmerhengst BOU 8 op het centrale dorpsplein herinnert aan een traditie die nooit verloren zal gaan. Daarnaast heeft Boekhoute nog tal van andere troeven. Een 15de-eeuws kasteel pal in het centrum bijvoorbeeld. Binnenin de kerk kom je terecht in een uniek oorlogsmuseum.

Download hier onze flyer Beleef Boekhoute met gids.

Langs de verdwenen havens

 

Op zoek naar de verdwenen havens

Wist je dat Boekhoute door de tijden heen maar liefst drie havens gehad heeft? Die havens zijn vandaag nog duidelijk in het landschap te herkennen.

Groet aan de heldinnen

 

Wist je dat Boekhoute tijdens Wereldoorlog I gemiddeld het grootste aantal terechtgestelden van Vlaanderen telde? Meer dan de helft van hen waren vrouwen. Het cijfer kan misschien verbazen, toch is het absoluut geen toeval. Met zijn ligging in het etappegebied was Boekhoute een belangrijk smokkel- en verzetsgebied.

Download hier onze flyer Hoe viswijven heldinnen werden.

Graven in het oorlogsverleden

 

Tentoonstelling kerk Boekhoute

In de kerk van Boekhoute vind je een uniek oorlogsmuseum. Maar nog zoveel meer herinnert in Boekhoute aan de strijd voor haven, zee…en vaderland.

Hier meer informatie over de tentoonstelling in de kerk.

Langs de dodendraad

 

Dodendraad

In 2014 is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Een oorlog die 4 jaar zou duren en die ontelbare mensenlevens eiste. Vooral het IJzerdrama staat in ieders geheugen gegrift. Maar ook in de rest van Vlaanderen voerde de bevolking een overlevingsstrijd. Zo ook in Boekhoute dat voor het overgrote deel gelegen was in etappegebied, een zone met een streng regime. Het dagelijkse leven werd er zwaar verstoord, de vrijheid sterk beperkt en voedseltekorten zorgden voor honger. De dodendraad, een soort van ijzeren gordijn avant la lettre, vormt een stukje vergeten geschiedenis dat in Boekhoute op subtiele manier herdacht wordt.

Belevingswandeling: vluchtroute '14

 

1914-1918. De belevingswandeling voert je terug naar het begin van de Groote Oorlog. Je kruipt in de huid van een smokkelaar en probeer je ongemerkt een boodschap over de grens te smokkelen. Opgepast: De Duitse bezetter waakt overal.  De wandeling start in één van de gezellige Boekhoutse volkscafés. Van daaruit neemt een echte smokkelaar je mee langs één van zijn historische routes. Na de tocht wacht een culinaire oorlogservaring.

Periode: heel het jaar door. Bij voorkeur rond valavond. 
Prijs: afhankelijk van het aantal deelnemers ( bij maximale bezetting= € 28,00 pp.) 
Aantal deelnemers: minimum 12 en maximum 24 

Info: Meetjeslandse Gidsen

Woestijnegoedlaan 16

9032 Gent – Wondelgem

Tel: 09 375 31 61

GSM: 0479 51 52 42

Email: info@meetjeslandsegidsen.be

Verklaring over cookies