De wormenbak

 

Wat?

Een wormenbak is enkel geschikt voor het composteren van kleine hoeveelheden keukenafval en bestaat uit vijf stapelbare plastieken bakken. Tijdens het composteringsproces wordt ook percolaat aangemaakt, een donkere en zo goed als reukloze vloeistof. Het is rijk aan voedingstoffen en kan daarom in verdunde vorm gebruikt worden als plantenvoedsel. De aangewezen verdunning is één deel percolaat op tien delen water.

De wormenbak kun je zowel buiten als binnen plaatsen. Buiten zoek je een goed beschutte plaats zodat de bak beschermd is tegen vorst, wind en zon. Binnen geniet een plaats met een gelijke temperatuur van ongeveer 19°C de voorkeur bijvoorbeeld in garages, kelders, berghokken en zelfs in keukens.

Hoe een wormenbak opstarten?

STAP 1

Plaats de bak met kraantje op de grond. Deze dient voor de opvang van het percolaat. Daarboven plaats je een tweede bak (met deksel).

STAP 2

In de tweede bak begin je met een laag luchtig materiaal zoals stro of houtsnippers. Daarop leg je halfverteerde compost met wormen van een goed werkend compostvat, -bak of -hoop. Daarna laat je alles twee weken rusten.

STAP 3

Vervolgens kun je de bovenste bak iedere dag aanvullen met verse ongekookte groente- en fruitrestjes. Ook koffiedik kan worden toegevoegd, maar zeker niet alle keukenresten horen thuis in de wormenbak.

STAP 4
Wanneer de tweede bak vol is, kan de derde bak terug met vers materiaal opgebouwd worden.

STAP 5
Je tapt best op tijd en stond percolaat af en controleert of je wormen niet verdronken zijn.

Verklaring over cookies